stapel geld

De rente stand is een veel besproken onderwerp. En de financiële dagbladen en websites weten met verhalen over de rente hun pagina’s goed te vullen! Begrijpelijk, want de rente is een boeiend fenomeen met opvallende bewegingen. En al die rente bewegingen hebben direct en indirect invloed. Op onze privé situatie en op de zakelijke situatie. Geen wonder dat de rente grafieken zoveel aandacht krijgen!

O ja, en rente is natuurlijk gewoon de prijs van geld. De prijs die jij betaald als jij een poosje het geld van een ander mag lenen (of andersom), maar dat wist u natuurlijk al. En die prijs is meestal opgebouwd uit een stukje markt rente (vastgesteld door de instituten) een stukje risico premie (omdat de ander bang is dat u niet betrouwbaar bent) en een stukje winst (omdat de ander bang is dat hij niet genoeg verdiend ;-).

Rente kosten

Zo eens per jaar kijken we achterom. Niet letterlijk natuurlijk, maar dan maken we een jaarrekening. En dan kun je vaststellen dat de rente een groot deel van de uitgaven waren. Van de kosten om het iets meer precies te formuleren. En ook dat het achteraf zo heel anders is gelopen dan vooraf ingepland. Herkenbaar toch? En dat voelt eigenlijk niet zo heel goed. Dat u niet helemaal grip hebt op de kosten. Of is het andersom: helemaal niet. Wel, hoe voelt dat?

Rente opbrengsten

Sommigen stellen al dan niet trots vast dat er ook rente opbrengsten zijn. Wel jammer dat de korte rente zo enorm laag staat. Op het moment van schrijven zelfs negatief. Wat mij het meeste dwars zit, is dat deze rente opbrengst zo veel lager is dan de gemiddelde rente die u betaald over het geleende geld. Eigenlijk is het gewoon een extra kostenpost, vermomd als opbrengst.

Hoe goedkoop kan het?

Is het u wel eens opgevallen dat veel project ontwikkelaars de voorkeur hebben voor een financiering met alleen kort geld? En dat is eigenlijk logisch, want ze hebben het geld ook maar kort nodig. Meestal tenminste. Want als het project uitloopt, ontstaat er een rente risico. En dat uitlopen en dat risico wil nog wel eens fors toenemen. Daarnaast is de korte rente gewoon goedkoper. Dat scheelt in ieder geval in de kosten. Als de betaalde rente tegenvalt, kunt je deze altijd nog activeren, zodat het als een investering te boek staat. En je kunt hooguit failliet gaan. En daar wordt je achteraf ook nog bekend mee! Maar of dat nu een geruststellende gedachte is?

Korte rente

Volgens de boekjes is de korte rente gelijk aan de inflatie met een kleine risico opslag voor de eigenaar van het geld. Op het moment van schrijven is de korte rente ongeveer 1% lager dan de inflatie. Dus zit er ‘iemand met zijn vingers aan de knoppen’… Dat is op de korte termijn voor vastgoedbeleggers zeker niet negatief. Maar we weten met zijn allen dat manipuleren op de lange termijn zijn prijs heeft. De korte rente is meestal lager dan de lange rente. Dat schept de mogelijkheid om geld te verdienen. Maar ja, anderzijds mis je dan ook de zekerheid van de lange rente. En wat is dan wijsheid?

Lange rente

De lange rente is in het voorgaande stukje al langs gekomen. In het algemeen is de lange rente 2% duurder dan de korte rente. En dus 2 % hoger dan de inflatie. Het lijkt wel of ook hier iemand aan heeft gezeten. De lange rente geeft zekerheid gedurende de periode dat de rente vaststaat. Het kan een risico zijn, als teveel leningen in een kortere periode opnieuw worden gefinancierd of een rente herziening krijgen.

Beter ongeveer goed dan precies fout

Uw belang

Uiteindelijk wilt u de veranderingen bijblijven of zelfs voor blijven. Ook wilt u meer betrokkenheid van uw stakeholders. Daarnaast wil u in control zijn en in control blijven! En tot slot: een effectiever en efficiënter bedrijfsvoering is altijd welkom. En dat in combinatie met een betere sturing op het geheel.

Is het op te lossen?

In de afgelopen 25 jaar ben ik niemand tegen gekomen die de toekomst goed kon voorspellen. Ook heb ik geen adviseur of genie ontmoet die consequent de markt weet te verslaan. Dat betekent dat een rente visie eerder het risico groter maakt dan kleiner. Vandaar dat ik het met het WSW eens ben, als het gaat over het (liever niet) hebben van een rente visie. Maar wat dan wel zult u vragen. Er zijn tal van maatregelen die genomen kunnen worden. Alles noemen gaat niet lukken. Wel wil ik er een aantal in hoofdlijnen langslopen. Mocht het te oppervlakkig zijn, neem gerust contact op, voor meer diepgang.

Hoe op te lossen

Als eerste helpt het, als in wordt gezien dat de rente onvoorspelbaar is. De rente kosten bepalen is niet mogelijk, beheersen wel. Een goed treasury plan doet dus wonderen. En dat gaat mijn voorkeur uit naar gewone 10-jaars-fix. Eenvoudig, helder, duidelijk en 100% voorspelbaar. Bij voorkeur het rente moment netjes verdeeld over de maanden en de aflossing verdeeld over de jaren. Daarnaast vind ik het prettig om over een deel van leningen de korte rente te betalen. Als dat met mate gebeurt, neemt het risico niet significant toe en is er wel een klein rente voordeel. De eenvoudigste manier is een Rekening Courant. Mochten er achteraf toch financiële meevallers zijn, is het rente voordeel ook groter dan dat u het geld op een spaarrekening zet zonder rente te ontvangen.

O ja, als het gaat over risico, kijk dan ook naar de processen en verantwoordelijkheden. Kijk ook naar de bevoegdheden en de stel gerust eens vragen bij de kasstromen. Durf te vragen, want bescheidenheid kan zomaar een (derivaten) risico opleveren!

Wat te doen?

In de komende blogs diep ik het onderwerp bedrijfsvoering verder voor u uit. De eenvoudigste manier is om uw email adres achter te laten, dan krijgt u dit vanzelf in de mailbox! Hebt u meer haast, zoekt u meer diepgang of wilt u een specifieke vraag beantwoord hebben? Stuur gerust een mailtje naar mail@ArieStapper.nl of bel mij op 06 – 19 344 555 om een afspraak te maken!

Roel Jan Brandts, Business Controller bij Woonbron:

“In mijn samenwerking met Arie bij Woonbron heb ik hem leren kennen als een resultaatgerichte en innovatieve business controller met een brede kennis van Woningcorporaties en een duidelijke visie. Een aardige en prettige kerel om mee samen te werken.”

Over Arie Stapper

CFO / bestuurder a.i. met oog voor strategische kansen

arie 1 Innovatieve daadkrachtige CFO / bestuurder die organisaties een nieuwe impuls kan geven. Kent de corporatiebranche zeer goed, weet wat de trends zijn en welke strategische vraagstukken er spelen. Realiseert rendementsverbetering, efficiency en maatschappelijk draagvlak. Neemt mensen op inspirerende wijze mee in de beweging die de organisatie moet maken. Zijn brede ervaring maakt dat hij tevens goed in staat is breder in te steken dan de cijfers.

Ik kan u helpen met het optimaliseren van de bedrijfsvoering van uw organisatie, of het nu gaat om meer efficiëntie of een hogere effectiviteit, of dat u meer sturing wilt of beter in control blijven, of u de veranderingen voor wilt blijven of droomt van meer betrokkenheid van uw stakeholders!

Wil u meer weten? Stuur gerust een berichtje naar mail@ArieStapper.nl
of bel mij op 06 – 19 344 555.

 

In de haven is het schip veilig, maar dat is niet waarvoor het gebouwd is.
William Shedd

Tagged with →